Sign In

Blog

Latest News

Reduslim

Наричат се “сини зони” и са ниши в света, където хората живеят най-дълго – и то от години. В тези места има различни култури, кухни и нагласи към храненето и начина на живот. Но общото между тях е, че в тях няма негативни заболявания, свързани с начина на живот (като затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания и рак), които поразяват много други райони.

Те са три:

Лома Линда, Калифорния, където 68 % от възрастните са по-високи от метър и осемдесет.

Никоя, Коста Рика, reduslim bg mamma където 71 % от възрастните са по-високи от метър и половина.

Атина, Гърция, където 90 % от жителите са по-високи от метър и осемдесет.

Макар че и в трите сини зони има по-здравословно хранене и други фактори, които допринасят за по-дългата им от очакваното продължителност на живота, друг общ знаменател е постоянното спортуване. Проучване, проведено през 2008 г. от Университета на Минесота в две Сини зони – Лома Линда и Никоя Коста Рика – установява, че и двете населения се занимават с повече физическа активност, отколкото се очаква за “слабо” население. Всъщност проучването установява, че сред най-слабите 10% от възрастните само 8% отговарят на определението на здравните експерти за физически упражнения. Но сред най-многобройните 90 % от тях 32 % отговарят на това определение.

“Лесно е да станете заседнали, ако живеете в по-заседналите части на света”, казва д-р Марк Хауб, професор по физическа активност в Университета в Минесота, който е провел проучването.

А в Синята зона не просто седите по цял ден. “Типичният възрастен човек, който живее в тези райони, е малко по-активен от типичния човек, живеещ в развита страна”, казва Хауб, който ще говори на Международната конференция за инсулт на Американската асоциация по сърдечни заболявания от 24 до 27 февруари.

Във всяка от трите сини зони “може да се каже, че по-голямата част от населението се занимава с някаква форма на физическа активност”, каза Хауб. “Това не е нещо, което хората правят само защото се чувстват задължени, а е нещо, което им доставя удоволствие.”

Всъщност Лома Линда и Никоя използват физическата активност по различен начин.

“Жителите на Никоя ходят навсякъде пеша,

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *