Sign In

Blog

Latest News

Reduslim

Нарича се циркаден ритъм и е просто процес, който позволява на телата ни да поддържат донякъде редовен цикъл на сън и бодърстване, въпреки че той често се нарушава от реактивно закъснение или работа на смени.

Според проучване, публикувано през януари в списание Endocrinology, организмът ви естествено изпитва смущения в циркадния ритъм, когато ядете лека reduslim хапчета за отслабванекуска и сте изложени на ярка светлина рано сутрин.

Проучването не установява подобен ефект, когато участниците са консумирали първото си хранене за деня при умерена интензивност на светлината и са закусили един час преди лягане. Ефект обаче е имало, когато изследователите са помолили участниците да променят графика си, за да направят едно от тези три неща около 23:00 ч.: участниците е трябвало да ядат само леко хранене, само хранене, придружено от закуска, или само хранене, придружено от никаква закуска. Организмът регулира теглото по различен начин в зависимост от това дали през нощта се яде лека или тежка храна.

Един от авторите на изследването, д-р Ави Райфман, директор на Центъра за биологични ритми към Националния институт по здравеопазване, казва, че това е логично.

“Ние сме циркаджийски същества, така че приемът на храна, метаболизмът, сънят и други процеси се контролират от нашите циркаджийски часовници”, казва Райфман. “Промяната в циркадните ритми ни изважда от синхрон, което ние усещаме”.

Райфман обяснява, че лекото хранене, консумирано около 23:00 ч., предизвиква циркаден отговор, който повишава нивата на лептина и ви кара да се чувствате сънливи (част от това, което ни кара да се чувстваме сънливи, е и това, което ни кара да сме гладни). Това забавя метаболизма ви и затруднява отслабването.

Ако ядете тежка храна около 23:00 ч., се получава точно обратното: Ефектът на лептина и предизвикващия сън хормон мелатонин се разсейва и метаболизмът се ускорява, за да се подготви за сън. Резултатът? Не се чувствате толкова сънливи.

“Смятаме, че системата за регулиране на теглото на хората е по-чувствителна към времето на хранене”, казва Райфман.

Райфман препоръчва да се яде обилен обяд около 13, 14 или 15 ч. и по-леко хранене като салата или супа около 17 ч.

Всеки може да се храни по всяко време на деня, допълва той, но смята, че “неяденето или лошото хранене сутрин, което е често срещано в САЩ, има

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *